(NORWEGIAN) DROMMEN OM ÉN VERDEN

COMMENTARY ARCHIVES, 30 Jun 2009

Kjartan Almenning Leder i Én Verden

En permanent parlamentarikerforsamling i FN kan være et viktig skritt på veien mot et verdensdemokrati.

De av oss som arbeider for globale demokratiske institusjoner blir ofte sett på som drømmere. Og drømmere får sjelden politisk gjennomslagskraft. Da gjelder det å konseptualisere drømmen til noe som folk kan kjenne seg igjen i.

Ny Tid har den siste tiden satt fokus på en problemstilling som har vært lite debattert i Norge: Tanken – eller drømmen – om et verdensparlament. Dette er ingen ny tanke, men har fått en ny giv både i norsk og internasjonal debatt. Store deler av de sosiale bevegelsene har forlatt en generell opposisjon mot internasjonale institusjoner til fordel for en konstruktiv globalisme. Andre er inspirert av EUs relative suksess i demokratisk integrering, og ser at slik integrering også er mulig på større og minst like viktige spørsmål.

Og ikke minst: Noen har begynt å konseptualisere drømmen. Jeg har lyst å dra fram ett eksempel spesielt: Campaign for the United Nations Parliamentary Assembly (C-UNPA) startet i det små i mars 2007 etter initiativ fra en ung tysk idealist, Andreas Bummel. Kampanjen tar til orde for å etablere en permanent parlamentarikerforsamling i FN. Kampanjen teller nå over 2000 signaturer inkludert et stort antall parlamentarikere, tidligere utenriksministere, nobelprisvinnere, akademikere og kulturpersonligheter fra til sammen 124 land, i tillegg til 151 store og små tilsluttede NGOer.

Noen vil sikkert innvende at slike tall ikke er spesielt imponerende tatt i betraktning verdens størrelse. Men i de fleste land har kampanjen ennå ikke blitt lansert og følgelig ikke blitt gjenstand for oppmerksomhet. Av norske stortingsrepresentanter har kun Hallgeir Langeland (SV) signert, til tross for at mange politikere har erklært seg sympatiske til kampanjens mål. Venstre har sågar programfestet støtte i inneværende stortingsperiode. Én Verden kommer i tiden framover til å henvende seg til norske parlamentarikere og andre med oppfordring om å slutte seg til kampanjen.

En parlamentarikerforsamling i FN er ikke det samme som et verdensparlament. En parlamentarikerforsamling vil i første omgang være akkurat som det høres – en samling parlamentarikere som primært er valgt inn i nasjonale parlamenter. Det kan synes langt fra drømmen om direkte folkevalgte parlamentarikere med hele verden som mandat. Men det kan være det nødvendige steget på veien. For det første vil en slik forsamling ikke være en politisk umulighet å selge inn blant vetomaktene, slik reform av Sikkerhetsrådet synes å være. For det andre er det ikke til å underslå at parlamentarikerforsamlinger har sin egen dynamikk der de samles til felles dyst om felles oppgaver.

Mange lesere er kjent med Europaparlamentets historiske utvikling. Parlamentet startet som en rådgivende forsamling, og hadde sitt første direktevalg i 1979. Siden har det vært en av de rådende kreftene for demokratisering av beslutningsprosesser, for åpenhet og innsyn, og for samling om blant annet miljø og sosialt ansvar i EU-systemet. Europaparlamentet har i kraft av sin eksistens utvidet sitt eget virkeområde innenfor EU. Med det akutte behovet som finnes for demokratisering, åpenhet og samling om transnasjonale utfordringer i FN, vil det være naturlig å anta at en parlamentarikerforsamling vil innta en tilsvarende rolle der.

Jeg er ikke i tvil om at verden er moden for en demokratisk orden der det er borgerne og ikke statene som er grunnsteinen. Og jeg oppfordrer våre parlamentarikere til å støtte opp om det første skrittet på veien, og signere oppropet for UNPA.

GO TO ORIGINAL – UKEAVISEN

Share this article:


DISCLAIMER: The statements, views and opinions expressed in pieces republished here are solely those of the authors and do not necessarily represent those of TMS. In accordance with title 17 U.S.C. section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes. TMS has no affiliation whatsoever with the originator of this article nor is TMS endorsed or sponsored by the originator. “GO TO ORIGINAL” links are provided as a convenience to our readers and allow for verification of authenticity. However, as originating pages are often updated by their originating host sites, the versions posted may not match the versions our readers view when clicking the “GO TO ORIGINAL” links. This site contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorized by the copyright owner. We are making such material available in our efforts to advance understanding of environmental, political, human rights, economic, democracy, scientific, and social justice issues, etc. We believe this constitutes a ‘fair use’ of any such copyrighted material as provided for in section 107 of the US Copyright Law. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, the material on this site is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes. For more information go to: http://www.law.cornell.edu/uscode/17/107.shtml. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond ‘fair use’, you must obtain permission from the copyright owner.

Comments are closed.